Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/public/sites/www.leven-in-schiebroek.nl/wp-content/plugins/count-per-day/counter-core.php on line 1517
Verduurzaming Havensteder

Verduurzaming Havensteder

door Marijke van Seventer

Wie op de Wilgenplaslaan om zich heen kijkt, vanuit de tram bijvoorbeeld, kan het niet ontgaan: er wordt gewerkt aan de flats van Havensteder. Aan de ene kant van de laan hebben die een fraai okerkleurtje gekregen en aan de flats aan de andere kant wordt gewerkt. Maar het gaat niet alleen maar om een nieuw kleurtje, meldt Havensteder trots: wij willen onze woningen aanpassen aan de moderne tijd en dus ook vooral verduurzamen.

Andere keuze

Nog maar enkele jaren geleden werd sloop van de flats overwogen. “Daar zijn we op teruggekomen”, aldus Paul Ramjiawansingh, senior projectleider wijken van de corporatie. “De woningen zijn nog lang niet slooprijp; ze zijn goed geschikt voor kleine huishoudens. Het zijn sociale huurwoningen, daar is natuurlijk heel veel vraag naar voor starters, maar ook zittende huurders waarvan de kinderen zijn uitgevlogen willen hier graag blijven. Daarom hebben wij een tweetal plannen ontworpen om de woningen te moderniseren en wij hebben onze huurders gevraagd of zij hierin mee wilden gaan, al zou dit ook een kleine huurverhoging met zich meebrengen. Binnen een paar  weken had al 80% ja gezegd; zulk enthousiasme hadden we nog niet eerder meegemaakt. Uiteindelijk is in samenspraak met de huurders een uitgebreid verbeterplan aangenomen.”

Verbeterplan

“Het hele gebouw krijgt een “warme jas”, vervolgt Paul. Daken, kopgevels, kelders en kozijnen worden geïsoleerd. Daarmee komen de woningen gemiddeld op energielabel A. Om het gebouw toch te laten “ademen” brengen we wel in iedere woning mechanische ventilatie aan.

De entreehallen worden aangepakt, de brievenbussen zijn al  voor de panden geplaatst en de deuren zijn niet van buitenaf te openen zonder sleutel. 

Er is al langs de galerij op de eerste verdieping een glaswand aangebracht, zodat ongewenst bezoek ook van die kant wordt bemoeilijkt. 

Per flat wordt een lift geplaatst. Voor zover nog aanwezig worden in de woningen oude toiletten, keukens en badkamers vervangen. Bij een groot aantal woningen is dit al gebeurd, maar mochten wij tegen een woning aanlopen waar deze werkzaamheden het wonen tijdelijk niet mogelijk maken dan stellen wij een logeerwoning (een ingerichte ruimte) ter beschikking. Natuurlijk voeren wij daarnaast ook al het onderhoud uit, zoals schilderwerken van kozijnen en balkon- en galerijhekken en werkzaamheden om het pand brandveiliger te maken.”

Mooi meegenomen 

Wie kijkt naar wat er van deze indrukwekkende lijst werkzaamheden is uitgevoerd kan zeker zijn bewondering uiten, maar hoe zit dat met de huur? Levert dit geen forse huurverhoging op? “Als we alle kosten zouden doorberekenen wel”, aldus Paul, “maar we verhogen de huur maar met een bepaald  bedrag dat we tevoren met onze huurders hebben afgesproken. En natuurlijk hebben de huurders naast meer woongenot ook een financieel voordeel, want hun energiekosten gaan hierdoor wel omlaag en dat is mooi meegenomen!”