Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de gemeente Rotterdam besloten dat de 4 mei herdenking 2020 niet kon plaatsvinden in verband met het corona-virus. De plechtigheid aan het Spinbolplein en de stille tocht voorafgaand daaraan vanaf de Kootsekade mochten niet doorgaan. Het was een heel vreemde ervaring om, na 30 jaar, niet bijeen te kunnen komen om te gedenken en herdenken. Iedereen had het gevoel dat er toch iets moest gebeuren. Daarom werd de speech van Jan Pierweijer op film gezet en werd door Melanchthon Schiebroek een mooie filmpje gemaakt bij het gedicht van Lente Nieuwhof “Lege Stoel”. Beide filmpjes kunt u hieronder nog bekijken.

Veel bloemen bij monument Spinbolplein

In het weekend voorafgaand aan de herdenking werd duidelijk dat veel mensen er moeite mee hadden en toch even stil wilden staan bij het monument en een bloem wilde leggen.
Het 4 mei comité besloot om de bloemlegging over de dag te spreiden. Het eerste boeket dat werd gelegd had een duidelijke boodschap: “Altijd herdenken!” stond er op het kaartje.
Naarmate de dag vorderde werden steeds meer bloemen en boeketjes gelegd. Ontroerend om die verbondenheid te ervaren.
Om 20.00 uur was er een handjevol mensen die op ruime afstand van elkaar de twee minuten stilte in acht namen. Het was een herdenking om nooit te vergeten.

Toespraak


Lege stoel

Lente Nieuwhof, leerlinge van Melanchthon Schiebroek heeft het prachtige gedicht Lege stoel gemaakt.

Klik op de link hieronder.

Vlaginstructie 4 mei 2020

In afwijking van de algemene vlaginstructie voor 4 mei (vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang), hangt de Nederlandse vlag dit jaar op 4 mei eenmalig van zonsopgang tot zonsondergang halfstok. Zo kan er, ondanks de coronamaatregelen, toch uitgebreid (vanuit huis) worden stilgestaan bij de Dodenherdenking.

One Comment

 1. Hallo, mijn naam is Martijn Nieuwhof, vader van Lente Nieuwhof, schrijfster van het gedicht ‘lege stoel’.
  Mooi om de herdenking op 4 mei zo toch te kunnen doen en blij dat het gedicht van mijn dochter daar aan kan bijdragen.

  Kunt u mij vertellen of het filmpje waarin haar gedicht wordt voorgedragen voor ons ook te downloaden of te verkrijgen is voor eigen gebruik?
  Ik verneem graag uw reactie.

  Een mooie herdenking toegewenst.

  Met vriendelijke groet,
  Martijn Nieuwhof

  Martijn Nieuwhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *