AED bij AH Peppelweg

Rotterdam – Vanaf eind mei hangt er een 24 uur per dag bruikbare AED (een apparaat voor reanimatie bij een hartaanval) bij in Schiebroek. Het apparaat is geplaatst op een centrale en bekende plek in de wijk, namelijk de gevel van de Albert Heijn supermarkt op de Peppelweg.

Een AED kan mensenlevens redden. Als iemand een hartstilstand krijgt, zijn de eerste zes minuten cruciaal. Reanimatie binnen die zes minuten vergroot de overlevingskans enorm. De bediening van die AED is eenvoudig. Het apparaat ‘praat’ je erdoorheen, dus iedereen zou het kunnen. Burgerhulpverleners – een netwerk van vrijwilligers met een reanimatiediploma – die in de buurt van een melding zijn, krijgen bericht op hun telefoon als reanimatie in hun omgeving nodig is.

Hoe dit levensreddende apparaat op de Peppelweg terechtkwam, vertelt buurtbewoonster Marjolein. ‘Ik las eind vorig jaar een stukje in het blad Leven in Schiebroek over de AED’s in de buurt. Op het kaartje zag ik dat er in mijn buurt, omgeving Peppelweg, geen AED beschikbaar is. De meeste AED’s in de wijk, zijn niet 24 uur beschikbaar omdat ze binnen hangen. Ik wilde daar iets aan doen. Via www.buurtaed.nl hebben we met buurtgenoten en ondernemers zoals Desmond van de viskraam, bijna het hele bedrag bij elkaar gebracht. Het resterende bedrag hebben we van de gebiedscommissie gekregen, via het bewonersinitiatief. De Albert Heijn was bereid om de AED aan de gevel te plaatsen, zodat het voor iedereen beschikbaar is als het nodig is.Ontzettend fijn dat het met elkaar gelukt is om een AED aan te schaffen. Ik hoop dat we hem nooit nodig hebben, maar bij nood, hebben we hem hangen.’

Meer informatie over burgerhulpverlening www.hartstichting.nl

Bron: Stadskrant 1 mei 2019/Havenloods

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *